Broumovské Stený

Is een 12 km lange bergkam met een rotsformatie die loopt tussen de steden Broumov en
Police nad Metují. U kunt vanuit het huis naar de toppen van de Broumovské Stený wandelen, waar u een mooi uitzicht heeft bij de Kamenná Brána  en de Koruna.
U kunt ook met de auto naar de Hvežda en daar vandaan over de toppen van de stený wandelen met mooie uitzichten over de vallei van Broumov. Bij de Hvežda is er een restaurant en een kapel (onze lieve vrouw van de sneeuw) deze is gebouwd in 1731.
Ook kunt u aan het einde van Křinice uw auto parkeren bij Hotel Amerika en daar vandaan door het bos via trappen de Stený beklimmen naar de Hvežda.

Uitzicht Brana

Ostaš

Is een tweedelig labyrint die voor kinderen heel leuk is. Er is een  hoog gelegen labyrint en een laag gelegen labyrint beiden zijn ze  ca. 3 km lang . U wandelt daar tussen de  rotsen, over trappetjes en bospaden. In de hooggelegen uitkijkpunten heeft u een uitzicht naar het Reuzengebergte (Krkonoše), de Broumovké stený en het Esdoorn gebergte (Javori hory).

De rotsstad van Adrspach en Teplice 

Is een rotsformatie van 17 vierkante kilometer waar een wandelroute door heen loopt. Het zijn twee aparte natuurparken die met elkaar verbonden worden door de Wolf Gorge. Als u de gele route volgt van Adrspach naar Teplice dan loopt u door de Wolf Gorge deze is voor wandelaars die goed te been zijn u gaat over steile trappen en smalle doorgangen, maar is wel een aanrader als u van natuur en  avontuur houdt. Als u het park uitkomt kunt u per trein (voor een paar kronen) terug naar uw auto. Ook kunt u de parken los van elkaar bezoeken , want deze hebben beiden een eigen ingang en komt u weer uit bij de parkeerplaats waar u begonnen bent.

Ruprechtický Špičák

Is de hoogste punt van het Javory-gebergte (880m.)  Er is een route vanuit het plaatsje Ruprechtice +/- 3km. En vanuit het plaatsje Vižnov +/- 6 km. De steile berg is een flinke uitdaging voor beginnende wandelaars en is niet geschikt voor mensen die slecht te been zijn. Eenmaal boven is er nog een uitkijktoren met 100 treden zodat u een mooi vergezicht heeft en bij mooi weer het Adelaars- en Reuzengebergte kunt zien.

 
Gory Stolowe (nationaalpark de tafelbergen pl.)

Ligt net over de grens met Tsjechië en is net als de broumovské stený een beschermd natuurgebied en scheid zich van elkaar door een kloof. In het park zijn verschillende
wandel routes waarvan de één naar het hoogste punt ‘ Szczeliniec Wielki’ (919m.), dit is een op elkaar geschoven zandstenen plateau, hier heeft u een  mooi uitzicht op de Koruna  en Bozanov pičák (CZ) en vergezichten over de vallei in Polen.
Het Nationaal park is net als Adrspach het decor geweest van één van de films van 
‘The chronicles of Narnia’.

Bleɖne Skaɫy (Rotslabyrint)

Is een labyrint in het Nationaal park de tafelberg (pl), is leuk voor kinderen en het is een route van +/- 45 min. Er zijn twee parkeerplaatsen, één boven en één beneden. De parkeerplaats boven kost +/-30 PLN.  De parkeerplaats beneden is gratis , maar u moet nog wel zo’n 75 minuten lopen, maar het is de moeite waard. Eenmaal boven  loopt u  tussen de  mooie vormen van zandsteen en diepe kloven.

Reuzengebergte 
U kunt een dagtripje maken naar het  Reuzengebergte, dit is met de Šnezka (1603m. ) het hoogste punt van Tsjechië. Zowel zomers  als in de winter zijn de liften open en kunt u genieten van de bergtoppen en heerlijk wandelen.

Špindleruv  Mlýn
Bij de Špindleruv  Mlýn is er rodelbaan Happy world, dit is een baan van 1400m. De gemiddelde helling is 7,03%, de baan heeft 22 bochten en 3 tunnels, dit is leuk voor jong en oud die van een beetje snelheid houden.
Er zijn ook drie klim parcours  bij de Špindleruv  Mlýn, Pec pod Šnĕžkou ,en Harrachov. 

Janské Lázné  
Janské Lázné  kunt u met de Gondel naar boven. Boven is er een kidspark met trampoline, skelters, een klimwand, en een grote bak met water waar kinderen in kleine bootjes rond kunnen varen. U kunt met de gondel weer naar beneden, ook kunt u er wandelend of nog spannender met de step afdalen, waar u bij de Boomkroonpad uitkomt. De Boomkroonpad brengt u boven de toppen van de bomen en als u naar boven loopt vind u bordjes met vragen en antwoorden. Het Boomkroonpad is ook goed te doen voor mensen die niet goed te been zijn, u gaat heel geleidelijk omhoog. 

 

Omgeving Broumov ( zie ook TripAdvisor)

In Broumov is er een klooster waar u een rondleiding kan krijgen (zie www.klasterbroumov.cz),  maar ook de buitenkant is een imposant gebouw met de beelden op de binnenplaats en de plafondtekeningen als u vanaf de binnenplaats naar het park loopt.

Ook kunt u  het mooie oudste houten kerkje van  Tsjechië (Panny Marie) niet overslaan met haar bijzondere begraafplaats die nog hele oude graven heeft, zowel van  de Duitsers als van de Tsjechen. 
Deze  kerk stamt uit de 14de eeuw. 

In Broumov is er ook een bierbrouwerij  deze kunt u ook bezoeken (www.pivovarbroumov.cz).
Het bier wat in Broumov gemaakt wordt is van het merk  Opat. 

 

Er is ook een grote kinderboerderij in Broumov wat heel leuk is voor jong en oud. Hier zijn o.a. geiten, lama’s, kamelen, ezels, kippen, enz. kijk u op de website www.wenet.cz 

In Martínkovice is er een vliegveld waar u rondvluchten kunt boeken in een motorvliegtuigje of een zweefvliegtuig, zodat u mooie luchtfoto’s kunt maken van de omgeving.

Golfclub Grosshoff is een golfbaan met negen holes met een mooi uitzicht op de bergen rondom Broumov www.grosshof.cz

In de zomermaanden kunt u zwemmen in het natuurzwembad in Janovičky (cz) en in Radkow (pl).

Meziméstí is een openlucht zwemband met twee glijbanen.

Centrum Walzel  in Meziméstí is een compleet gerenoveerd gebouw  waar u nog kan schieten met echte pistolen (wel op afspraak en legitimatie verplicht). U kunt er ook klimmen en bowlen en er is een restaurant.

Dvůr Králové Safari park ligt in de plaats Dvůr Králové en heeft de grootste collectie Afrikaanse dieren van Europa. Ze zijn tevens de wereldleider in het fokken van ernst bedreigde diersoorten. Er zijn meerdere speeltuinen in het park te vinden. U kunt zich daar zeker een dag vermaken.
www.safaripark.cz


Bijna elke stad heeft een stadsplein met mooie gebouwen en beelden.


Steden 
De bekendste is de hoofdstad Praag, de stad van de 100 torens. Er is daar veel te zien zoals het oude stadsplein, het historische centrum van Praag, de Karelsbrug die over de Moldau ligt, rondwandelen in de Joodse wijk, de Brucht van Praag en nog veel meer bezienswaardigheden.  
Dit is een stad die u zeker een keer gezien moet hebben.

Kasteel Zamek Nachod

In Náchod  staat een kasteel boven op een berg, deze kunt u bezichtigen. In de tuinen van het kasteel lopen twee beren. www.zamek-nachod.cz 

In Nachod is er ook een linies van Bunkers die u kunt bezoeken en bezichtigen  www.brezinka.cz

Poppen-kinderwagen museum, rondleiding op afspraak. www.starozitnekocarky.cz 

In Hronov staat een oude fabriek die omgebouwd is tot indoor kartbaan met vier verdiepingen. Op afspraak. www.motokary-motobydlo.cz 

 

In Police nad Metuji vindt u het Merkur speelgoed en papier modellen museum.     www.merkurpolice.cz en www.mpmpm.cz 

In Jaroměř is er een spoorwegmuseum  www.vytopnajaromer.cz


Polen

Over de grens in Polen kunt u raften  in het plaatsje Bardo, wel is het aan te raden om te reserveren i.v.m. drukte. www.ski-raft.pl 

Het complex Riese is net over de grens met Tsjechië en was een code naam van een grootschalig en geheim bouwproject van natie Duitsland  op toen Duits grond gebied (nu Pools grondgebied).
Te vinden op internet via complex Riese.

Minieuroland bij klodzko www.minieuroland.pl 

 

Winter  Skigebied Zieleniec Polen

In de winter is er een mogelijkheid om te skiën/ snowboarden of te langlaufen.

Janovičky klein baantje met twee liften goed voor de beginnende skiër.
    
Reuzengebergte daar zijn meerdere ski gebieden. 
   
Zieleniec  is een ski gebied in Polen met meerdere liften. www.zieleniec.pl

In de omgeving van Broumov zijn meerdere kleinere banen om af te dalen


 
Belangrijke telefoonnummers

112 alarmlijn

155 ambulance 

158 politie

150 brandweer